אנדרטת הבקעה
תיאור הפעילות
אנדרטת הבקעה הוקמה לזכר חיילי צה"ל שנפלו בבקעת הירדן. מיקומה , בקרבת כביש 90, כ 2 ק"מ צפון מזרח לישוב פצאל. את הרעיון להקמתה, הוביל אלוף פיקוד המרכז דאז ולימים שר התיירות בממשלת ישראל, רחבעם זאבי-גנדי ז"ל, שגייס לרעיון אנשי ציבור רבים מכל קצוות הקשת הפוליטית ובעזרת "הועד הציבורי להקמת האנדרטה" שהקים, פעל במרץ רב להוציא את הרעיון אל הפועל.
ביום 28 בנובמבר 1972, התקיים טקס חנוכת האנדרטה, במעמד ראש הממשלה דאז, הגב' גולדה מאיר ואישים רבים. הפסל יגאל תומרקין בנה ועיצב אנדרטה מיוחדת הבנויה מערכת של צורות אופקיות, לבנות, יציקות בטון, המצילות עצמן ללא הרף בצללים משתנים עם נטיית אור השמש. הצורות מתלכדות ומנחות את המטייל אל המרפסת תצפית – אל נופה המיוחד של בקעת הירדן. הגבעה, הממוקמת במרכז הבקעה, הנראה לעין כל העוברים בדרך משלבת היבטים המגשרים בין עברו ההיסטורי של עם ישראל במרחב-נהר הירדן, אתר הגלגל והסרטבה, לבין הווה של הנצחה, זיכרון והקמת ישובים – כאבני דרך הצופים אל עבר העתיד.
אנדרטת הבקעה, הינה סמל בנוף הזיכרון הלאומי והמקומי המאפיין את המרחב בו הוקמה ותורמת לחיזוק תחושת השייכות והזהות למרחב הבקעה. בקרבת האנדרטה נטעה חורשה, המשמשת כחניון לנופש פעיל ונקראת בפי כל חורשת האנדרטה ועל המדרון הקרוב, הוקם אמפיתיאטרון העושה שימוש באופיו הטופוגרפי של המקום ומשרת את תושבי הבקעה באירועי תרבות שונים ומנציח את זכרו של מח"ט הבקעה, אל"מ אברהם אלרן-ממושי ז"ל, שנהרג בדרום לבנון. בשנים האחרונות, הוצב ברחבת האנדרטה, גל-עד להנצחת שמותיהם וזכרם של תושבי הבקעה שנהרגו במהלך שירותם הצבאי ובפעולות טרור. לאחר הירצחו של רחבעם זאבי-גנדי ז"ל, בשנת 2001, בהיותו שר התיירות, נקבע לוח לזכרו המנציח את רב העשייה בבקעת הירדן.